11-06-2017 La Croisette en Vodelée

De eerste duiken in ons Franstalig landsgedeelte staan vandaag op het programma. We trekken met 6 duikers naar La Croisette, dat in de buurt ligt van Philippeville. De ontvangst daar is heel hartelijk en we kunnen al snel eens kijken naar 'de put'. Er zijn mooie voorzieningen om te water te gaan:  een groot platform met balken op de zijkant om je fles op te steunen of je materiaal op te leggen. En te water gaan vanaf dit platform is ook gemakkelijk met een commandosprong.

Marleen kon er spijtig genoeg niet bij zijn, door een onstoken knie en Patrick viel bijna uit door een verkoudheid. De eerste duik was een opleidingsduik voor hem, Femke zou na deze duik haar OW-brevet behalen. Joeri en Dirk gingen samen met Patrick en Femke te water, bij eventuele klaarproblemen v Patrick zou Joeri het overnemen. Gelukkig was dit niet nodig en kon Patrick de oefeningen afwerken met Femke. Dirk en Joeri deden een mooie toer waarbij ze een grote meerval konden bewonderen. Sabine en Silke kwamen de onderzeeboot tegen, het mariabeeld en speelden op het einde met de karpers.

Na deze duik aten we onze lunch op het terras op, onder de schaduw van de bomen. Ondertussen was het al erg warm geworden. De droogpakduikers kozen toch nog voor hun droogpak omdat het in de carrières nogal koud kan zijn, de watertemperatuur was 'maar' 10°C op een diepte van 18m. Femke glundert helemaal, ze is vanaf nu een PADI openwater duiker!

We rijden een kwartiertje naar Vodelée, onze 2e duikstek voor vandaag. De parking staat hier goed vol, maar maakt niet uit waar je staat, erg ver stappen is het niet naar het water. Je kan kiezen tussen te water gaan vanaf het ponton drijvend op het water of vanaf 3,5m hoogte. Wij kozen uiteraard voor de 2e optie, al was het bij sommige met wat gezonde zenuwen 😉

Joeri deed eerst 20 mins veiligheidsdienst in de roeiboot, wat verplicht is voor iedere club, vooraleer te duiken. De rest had iets meer tijd om zich klaar te maken. Het waren zware 20 minuten in deze hitte, dus extra hydrateren was zeer belangrijk voor hem vooraleer te duiken. Iedereen vond het een kick om van het hoogste platform te water te gaan, maar het water bracht een aangename verkoeling na een tijdje te moeten wachten. Onder water was het hier druk aan de in- en uitgang met andere duikers, maar de rest van de duik viel het goed mee. We konden hier door zwembuizen gaan, zowel horizontaal als verticaal, er was een caisson waar je tegen elkaar kon babbelen, een onderzeebootje, stalen buizen, een bootje en een jetski. Hier zat een grote steur met een babietje, super schattig om te zien! In het ondiepe zagen we ook hier karpers.

Bij het invullen van de logboeken werden de flessen cava uitgehaald en de chips, Femke trakteerde voor het behalen van haar brevet en wij waren de gelukkigen die hiervan mochten meegenieten 🙂

Foto's: Foto's La Croisetten en Vodelée

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.