19-08-2018 Boschmolenplas

Vandaag staat er een duikstek op de agenda waar we voor de eerste keer naartoe gaan. We lazen en hoorden al positieve dingen hierover, de laatste keer zelfs in Egypte van Con, een Nederlander die er vlakbij woont en er dikwijls gaat duiken.

Dirk, Shona, Pieter, Joeri en Sabine spreken ter plaatse af om 10u en ook Con komt langs om ons te briefen. Het wordt zelfs nog leuker, want hij duikt mee en zal ons gidsen naar alle leuke dingen die er te zien zijn onder water. 🙂 We verkennen eerst de 2 toegangen en besluiten tijdens de eerste duik naar links te gaan en dus ook toegang 2 te gebruiken.

We maken ons klaar en het is heel gemakkelijk te water gaan met een trap en in het water heb je een zachte helling met harde ondergrond waar je gemakkelijk je vinnen kan aantrekken, bril opzetten en handschoenen aandoen. We besluiten om Con te volgen, maar kennen genoeg coördinaten voor moesten we elkaar kwijt geraken. Bij het afdalen zien we veel groen, waar veel scholen kleine stekelbaarsjes en zonnebaarsjes rondzwemmen. Op de bodem zien we veel zwartbekgrondels wegschieten, we wisten niet dat deze ook in zoetwater voorkomen!

We passeren de Project Aware kooi die er prachtig uitziet in het zonlicht. De houten structuur is volledig begroeid met mosseltjes en we botsen er bijna op een karper. Deze duik is nu al geslaagd 😉 We passeren nog een piramide, de boot Saint Exupéry en gaan vandaar naar de boot De Kantelaar. Joeri en Pieter hebben een andere route genomen, maar we komen elkaar toch tegen aan dit wrak 🙂 Sabine en Shona keren terug naar het ondiepe, want voor Sabine is het toch wat te koud daar. In het ondiepe volgen we allemaal de helling terug en bij de waterplanten zien we weer veel leven. Zalig!

Lunchen doen we op de parking, we staan op het gras, dus het is er heel gezellig. Flessen vullen kan in de kantine, toiletten zijn er ook aanwezig en wie zijn boterhammen is vergeten, kan in de kantine iets bestellen.

Voor de 2e duik besluiten we de rechtse kant te ontdekken, dus gaan we hiervoor naar instap 1. Ook hier is het te water gaan heel eenvoudig. Wanneer we vertrekken ligt er voor onze voeten een karper op de bodem, heel tam. We kunnen hem alle 6 goed bewonderen, want hij blijft gewoon liggen, wij moeten rond hem heen gaan 🙂 We gaan eerst naar Kevin, de enorme minion die hier in het water staat, zalig om zo'n grote gele massa onderwater tegen te komen.  We passeren de pc-tafel, bar, robotduiker, verschillende beelden en bij deze objecten zit er altijd vis, vooral grondels op de bodem, maar ook een zoetwaterkreeftje zien we op een beeld zitten. We trekken naar de hut van Ome Jan en ook dit is een groot, houten geraamte vol met mosseltjes. Je kan ook hier weer de verschillende soorten baarsjes zien. Ook nu komen Joeri en Pieter vanuit een andere richting, zij hebben eerst het vliegtuig bewondert, Joeri doet al teken dat het er koud is. Wij trekken er naartoe vanaf de hut en bij het zakken voelen we de temperatuur inderdaad dalen, we willen het vliegtuig zien, maar gaan er ook niet lang blijven... 😉 Het vliegtuig is volledig begroeid met mosseltjes, enkel de oranje stippen worden vrijgehouden door de duikers waardoor het vliegtuig van ver te zien is. Hierna trekken we terug naar de kant of het warmere gedeelte en zo gaan we terug naar de instap. Hier vinden we de karper terug en terwijl we hem stilletjes bewonderen, gaan we ook door naar uitstap 2. We zien hier nog een bootje liggen, ook dit weer volledig begroeid met mosseltjes.

Iedereen komt boven met een lach op het gezicht, dit is echt een prachtige duikstek, met zoveel te zien. We zijn het erover eens, we komen zeker terug!

Foto's: Foto's Boschmolenplas

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.