05-09-2017 – 16-09-2017 Clubreis Oman

Verslag Marleen:

Dit jaar eens geen Egypte, geen live-aboard en ook geen weekje, maar 10 dagen een andere bestemming, Oman. De reis was met veel zorg door Sabine uitgezocht en samengesteld, zodat we ten volle van een mooie duikvakantie konden genieten. Oman was genieten zowel boven als onder water.

Genieten van een prachtig hotel, aangename temperatuur en veel zon, alle dagen een lekker ontbijtbuffet zodat we energie hadden om te duiken. We deden twee duiken per dag en na de duiken keerden we terug naar het hotel om te genieten van een lekker driegangen menu. Duiken is vermoeiend, veel eten ook dus de middag brachten we door al luierend aan het zwembad. Zo tegen de avond kregen we dan dorst en het is altijd leuk om te aperitieven met je beentjes in het zwembad of al zittend in het broebelbad.

Nadien gingen we ons uitdossen om op het terras van het hotel, bij kaarslicht, te genieten van het diner.Het hotel had een goeie chef kok, want het was elke dag lekker en dagvers eten.

We waren met zes, de buddyteams waren ook roommates. Dus waren erbij: Dirk en Stijn, Ann en Marleen, Sabine en Joeri.

Dus een leuke groep om te duiken, plezier mee te maken en te lachen en zeveren. Duiken en fun waren de nummer één bezigheden tijdens onze vakantie. 😉

Sabine had zelfs veel opgezocht over de stad Muscat zodat we ook iets van de pracht en praal van de Arabische wereld hebben gezien. We hebben Muscat overdag gezien, maar ook 's avonds en beide uitstappen zijn zeker een aanrader, want Muscat by night is heel mooi.

Joeri was mee als als cameraman en heeft zowel van boven als onder water mooie beelden, die binnenkort wel op de website zullen verschijnen, zodat iedereen die niet mee was ook een beetje kan meegenieten van onze mooie duikvakantie. Al gaat natuurlijk niks boven het live meemaken. De onderwaterwereld met zijn grote scholen vissen en de prachtige moskee in Muscat met zijn spectaculaire luster met Swarovski kristallen moet je eigenlijk in het echt zien om te vatten hoe mooi die dingen wel zijn.

De duikstekken waren vrij relax, weinig stroming en dat maakt dat je echt op je gemak alle leven onder water kan bewonderen. Hetgeen mij het meest bijblijft zijn de grote scholen vis. En natuurlijk een hele grote schilpad die zich zo goed voelde in ons gezelschap dat ze gewoon in onze buurt bleef. Tot ze na een tijdje lucht ging happen naar de oppervlakte, ze is niet weggevlucht omdat ze ons beu was. Prachtig om te zien.

We waren met een vrij kleine boot, dus ons oppervlakte-interval tussen de duiken deden we gewoon in het water, het water was aangenaam en zo konden we echt genieten van de zee en bijpraten over alles wat we gezien hadden.

Kort en bondig, een prachtige reis en het was afkicken toen ik weer thuis de dagelijkse bezigheden moest aanvatten.

Verslag Joeri (duiken):

Het duiken deden we er met Extra Divers, een Duitse keten.

De eerste dag na onze aankomst gingen we alvast naar het duikcentrum om onze spullen klaar te zetten, het papierwerk af te handelen en de crew te ontmoeten.

De nieuwe eigenaars sinds 2 weken, Tania (Duits) en Arno (Frans), worden er bijgestaan door duikgidsen Callum (Australisch ketje van 20) en Naomie (Frans ). Het onthaal was heel hartelijk! We konden onze voorkeuren doorgeven en de rest zouden zij regelen! Super, dat hoor je graag.

Ons materiaal werd in een duikruimte opgehangen en opgeborgen, volgens een duidelijk systeem: iedereen kreeg er een genummerde zak, je materiaal kon je vervolgens ophangen aan genummerde kleerhangers (voor BDC & duikpak).

Een typische duik dag ging als volgt te werk: opstaan, lekker ontbijten, opstappen in de papamobiel (golfkarretje) en zoemen naar het duikcentrum (heerlijk), duik zak samenstellen, duik zak laten wegvoeren door crew, instappen op de boot, varen naar duikstek, duiken, interval aan de oppervlakte, 2de duik, alles terug in de duik zak en terugvaren. Bij aankomst in Jebel Sifah marina werd je materieel versleurd door de crew en mocht je zelf je materiaal uitspoelen. Dat laatste was zeker nodig omdat er meestal een geurtje aan je materiaal ‘kleefde’ (duikers weten waar ik het over heb 😉 ).

Qua duikveiligheid zat alles snor: goede duikbriefing, degelijk interval, goed gevulde flessen, genoeg water aan boord, goede begeleiding.

Het klikte wel goed tussen ons en de crew : wij deden ons normale doen (lekker gek) en zij apprecieerden het ook. We hebben dikwijls goed gelachen en dat maakt zo’n duik dag alleen maar leuker.

Verslag Sabine (Muscat):

Druk-druk-druk, zo kunnen we onze reis ook wel omschrijven... We wouden zoveel zien en doen, dat we echt moesten schuiven en puzzelen met ons schema (duiken-uitstappen-foto's nemen-aperitieven-genieten) 😉

Het oorspronkelijke plan om een volledige dag naar Muscat te trekken werd uiteindelijk opgesplitst in 2 delen: bezoek aan de grote moskee, Ruwi klokkentoren, de uitkijktoren en de opera in de voormiddag en dan het bezoek 's avonds aan de Oude wijk met het paleis, de forten en de souks.

De moskee was de topper van de dagexcursie! Als vrouw moesten we wel zorgen dat onze armen, benen en haren waren bedekt. De mannen moesten een lange broek dragen en zeker de schouders bedekken. Met de temperaturen ter plaatse was het wel zweten geblazen, maar langs de andere kant werd er weer bespaard op zonnecrème 🙂

De moskee is groot, met alle lokalen, gangen, pleinen, torens en tuinen te groot om allemaal op het gemak te bekijken. Voor een fotograaf was het de hemel op aarde. Alles is ook perfect onderhouden, alle vloeren blonken, je zag er weerspiegelingen in vd gebouwen. De plafonds van de gangen hebben mooie mozaïeken, de gebedsruimtes prachtige tapijten, waar door 600 vrouwen 5 jaar aan gewerkt was. Het tapijt bestaat uit 1 stuk en is 60m op 70m groot. De kristalluchter is 14m op 6m, heeft meer dan 1000 lampjes en weegt 8 ton.

Het operagebouw is ook heel groot en vooral langs buiten (tijdens de dag) de moeite om te zien.

Tijdens onze avondtoer was het zalig vertoeven aan de kustlijn, daar kon je het paleis, de oude wijk en de forten bewonderen. Het uitzicht vanop de Muscat Gate is ook wel leuk. Ook vanaf de trap van één van de forten heb je een mooi uitzicht over Muscat. In de souks werden souvenirs gekocht, afdingen was natuurlijk nodig, maar er werden mooie sjaals, hoofddoeken, kruiden, ... gekocht.

Onze avond hebben we dan afgesloten met lekker lokaal te gaan eten. Muscat kon ons ook bekoren.

Verslag Ann (hotel + restaurant):

Na een lange vliegreis aangekomen in het hotel, eindelijk kunnen gaan slapen, na goed ziek te zijn (ik ben lactose-intolerant, niet altijd simpel!). De kamers waren mooi en ruim en we hadden het geluk om op het gelijkvloers kamers naast elkaar te hebben met zicht op het zwembad. We konden zo gemakkelijk binnen/ buiten lopen in de nm als we aan het zwembad lagen. En bij elkaar binnen springen was zo ook gemakkelijk. 😉

's Morgens aan het ontbijt starten was subliem, met alles erop en eraan, zelfs met de nodige pannenkoeken en chocola, omelet, vers fruit, vers gebakken broodjes, lekkere ontbijtkoeken, worstjes, yoghurt, ... alles was er dan ook te verkrijgen wat je maar wilde. Allemaal in buffet, koud zowel als warm!

Toen de middag vorderde hadden de meesten al terug honger, zeker op de duikdagen.

Om dan te starten aan ons eerste 3-gangen menu met alles er op en eraan, voor mij was een sla meestal al genoeg. Ik heb dan toch wel een dag of 2 mee gedaan met als resultaat dat de katten van het hotel rustig met ons konden mee eten :D. Dus de volgende dagen koos ik vooral de sla, die werd aangeboden als voorgerecht. De desserten waren uitstekend en samen met de sla meer dan genoeg 😉

Na veel zwemmen, zeveren, kletsen en babbelen, dronken we een aperitief in of aan het zwembad. 's Avonds kleedden we ons in onze avondkledij om terug aan onze 3 gangen meunu te starten. We hadden steeds keuze tussen 2 voorgerechten (meestal een sla en soep), 3 hoofdgerechten (vis, vlees en vegetarisch) en 2 desserten + ijs.

Enkel op vrijdag was het weekendmenu,  dan was er een overheerlijk buffet met nog meer keuze als anders. Zeker het desserbuffet met superveel dessertjes en chocolade was serieus de moeite. Ook het fruit was dan ook super lekker en vers.

Dirk zijn verjaardag is dan ook gevierd met chocoladetaart, die licht was en heel erg lekker!

Het personeel was heel vriendelijk en behulpzaam, toen we na het ontbijt naar onze kamers gingen, vroegen ze al of ze de papamobiel moesten bellen om ons naar het duikcentrum te brengen... wat een service!

Het was voor mij allemaal supergoed mee gevallen en voor herhaling vatbaar! Het hotel was goed, het eten was dan ook uitstekend en mijn buikje heeft goed stand gehouden, ondanks mijn lactose-intolerantie. Het was dan ook een vakantie vol fun fun fun!

Verslag Dirk + Stijn:

De eerste maal op duikvakantie. Toch wel iets spannend. We hadden bij Sabine en Joeri afgesproken om van daaruit met de taxi naar Zaventem te gaan. Op de luchthaven vonden we dan Ann. Na een dag reizen kwamen we dan ‘s nachts aan in het hotel.

De eerste dag  ter plaatse vulden we met naar het duikcentrum te gaan en daar ons duikgerief klaar te zetten en de nodige afspraken te maken voor de duiken de volgende dagen. De rest van de dag werd gevuld met wat  luieren in en rond het zwembad.

En dan was het tijd voor mijn  eerste duik in tropische wateren. Dit was direct op een wrak.  Een oud legerschip had men hier laten afzinken om zo een extra rif te creëren.

We daalden af en mochten dan het wrak van de Al Munassir in al zijn glorie.

De hoeveelheid vis die in en rond dit wrak zwom was verrassend. En ook de kleurenpracht was super mooi.

Onder de vissen vonden we meteen enkele pareltjes zoals de Bluetail Trunkfish, een grote Porcupine fish, enkele schorpioenvissen, lionfish en ook meteen een mooie honeycomb murene naast de gebruikelijke baarzen en hopen damselfish

Dit was direct een goed begin van de duikvakantie. Na een oppervlakte interval werd er dan naar een tweede duikstek doorgevaren. Ook hier dezelfde kleurenpracht, maar nu aangevuld met koralen. En  hier kwamen we de sepia’s tegen. Wat we deze zomer niet in Zeeland zagen, kwam hier bij ons zwemmen.

Rond 13 uur waren we dan terug aan land. Dan moesten de pakken gespoeld en opgehangen worden en konden we naar het hotel voor een prima middagmaal. Daarna op de rustbedjes het logboek invullen, napraten, proberen een boek te lezen, zwemmen,of miscchien wel even in slaap sukkelen. Voor we naar het avondeten gingen namen we een aperitiefje in of rond het zwembad. Dit zou het ritme worden voor de volgende dagen.

Elke dag zouden we wel wat speciaals zien, naast de hele verzameling vissen van “Finding Nemo”.

Op dag 2 was het een rog, breder dan 2 man, die ons kwam verrassen door zonder waarschuwingen opeens uit een wolk sediment tevoorschijn kwamIets verder vonden we ook het leeggegeten karkas van een langoest die gerust een volledig avondmaal voor de hele groep kon zijn.

Op de derde dag hadden we een rustdag voorzien maar deze vervingen we door een nachtduik. Ook ‘s nachts kwamen sepia’s ons te slapen wensen, naast de ander mooi gekleurde koraalvissen.

Een van de meer speciale ontmoetingen op deze duik was een eenzaam zwemmende Eel Catfish, welke we normaal steeds in groepen vinden in een gat in het koraal. Op het einde van de duik vonden we een grote Scribbled Leatherjacket Filefish, deze vond het blijkbaar niet echt leuk om gestoord te worden en kwam ons uitdagen door zeer dichtbij te komen.
Een leuke extra bij de nachtduik was het gebruik van UV licht. Wanneer we onze gewone duiklanpen uitschakelden en de koralen beschenen met de UV lamp kregen we een andere kleurenpracht te zien die we overdag nog niet mochten aanschouwen.

Ondertussen had ik reeds mijn lievelingsvis gevonden: de koraalduivel. Op dag 4 waren het de schildpadden die hun opwachting maakten. Het was wel even kijken toen Sabine teken deed dat er een schildpad was en je zoekt achter een dier van 30cm, maar het blijkt dan 1m te zijn. Of hoe je iets groter bijna mist.

Het werd eens tijd om naar grotere vis te zoeken. Daarvoor hadden we een dag duiken op de Daymaniyat eilanden. We deden vandaag 3 duiken. Het waren heel mooie duiken, veel murenes, clownvisjes, engelvis,…  De sepia’s kwamen tot een halve meter van jou zwemmen, en ook een grote schildpad trok zich niets van duikers aan en bleef rustig verder grazen. De naaktslakken zijn hier langer dan mijn duiklamp. Ook hier zagen we weer een aantal roggen, waaronder een mooie grote Blackspotted Stingray die verscholen lag onder een rotsrichel. Ook een mooie Zebra Moray aan de ingang van een “grot”. Alleen de haaien gaven niet thuis (en dat was waarop we echt gehoopt hadden) maar de duikdag afsluiten op een rif met de naam “Aquarium” was even goed als het klinkt.

Na al dat duiken was het dringend tijd om wat cultuur op te doen dus deden we de 1-uur durende rit naar Muscat. Hier bezochten we het eerste deel van de stad. Met de grote moskee en het opera house. De moskee is zeker een “must see”. Hier waren ook vrijwilligers die wat uitleg gaven. De islam hier is duidelijk een zeer gematigde versie. De namiddag namen we dan wat weer rust.

De volgende dagen waren dan weer voorzien als duikdagen maar de eerste liet ik voorbij gaan wegens te gevoelige oortjes.

Deze dag stond Fahal Island op de planning, ook een van de plaatsen die we in ons logboek wilden. De eerste duik had als naam “Shallow Reef” maar dit was maar een fabeltje. Het rif begon op 16m diepte en bestond uit 2 grote ovale blokken die tot 35 m diep gingen. Op ongeveer 20-25m was het rif mooi begroeid met sneeuwwit Dodemansduim zoals we kennen uit onze Noordzee. Tijdens het minder diepe deel van onze duik vonden we een mooi maar ongewoon koppeltje murenes: een Painted Moray samen met een Zebra Moray.
De tweede duik rond Fahal was op Bill’s reef. Hier werden enkele dagen geleden nog 2 keer een stierhaai gezien, spijtig genoeg gaf deze niet thuis maar wel een Adelaarsrog deze even hallo kwam zeggen en een grote Cowtail Ray die over onze hoofden kwam scheren.

De laatste duikdag wou ik niet missen. Dit werden dan 2 mooie duiken. Dit aquarium gaat echt nooit vervelen. We werden uitgewuifd door de volledig serie vissen. Ook een schildpad kwam nog gauw even langszwemmen. Deze dag sloten we af met een namiddag/avond bezoek aan Muscat.  En dan was het tijd om alles op te ruimen en nog een laatste dagje te genieten van het zwembad. Of het einde van een fantastische vakantie in een super gezelschap.

 Foto's: Foto's Oman

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.