15-09-2019 Sint-Annaland en Oesterdam

Aangezien er een deel van het bestuur en ook een paar leden binnenkort, onafhankelijk van elkaar weliswaar, op verlof vertrekken, wordt deze duik wat aanzien als de afsluiter van onze Zeelandduiken dit duikseizoen. Uiteraard kan het altijd zijn dat er toch nog wordt gedoken in Zeeland in oktober of later, maar dat zal vooral afhangen van het weer. Aan je auto in de kou staan te rillen terwijl je je omkleedt, 't is niet altijd leuk, we spreken uit ervaring :p

Maar vandaag is dat deel al geen probleem, want de zon is volop van de partij: jippiee! Reken daar nog eens het strand van Sint-Annaland bij en je voelt je direct in vakantie. We zijn met 6, dus ideaal qua buddy-indeling. Marleen duikt met Patrick, Dirk met Gino en Joeri en Sabine kunnen als koppel ook eens samen duiken, altijd leuk!

Sint-Annaland is één van onze favorieten, dus we genieten allemaal volop. De vele kleurrijke sponzen, die soms heel groot zijn, zorgen ervoor dat we een prachtig onderwaterlandschap zien, zeker omdat het zicht 5m bedraagt. We zien vele grote zeenaalden, een paar kanjers van kreeften, massa's hooiwagenkrabben, krabben die in elkaars armen vertoeven, een krab die ook aan de scharen van een kleinere kreeft probeert te ontsnappen, veel meloenkwalletjes, garnalen, ...

We komen zo goed als allemaal tegelijk uit het water na een uur duiken. Alle 6 volop aan het vertellen van wat we hebben gezien, zalig! 🙂 We lunchen hier op de parking, Gino geniet zelfs van kibbeling, gekocht aan de foodtruck bij de duikstek. We rijden door om de flessen te vullen, maar door een technisch defect aan de automaat lukt dat niet bij iedereen. Geen probleem, er is nog een automaat in Vossemeer, dus een aantal van ons rijdt daar naartoe, kwestie van toch nog een duik te kunnen doen 😉

In Oesterdam zijn Joeri en Sabine al sneller klaar om de duik te starten, dus zij zijn iets eerder in het water dan de rest. Doel is om te navigeren naar het platform. Jammer genoeg vindt niet iedereen dit platform, vooral omdat het dieper ligt dan eerst gedacht. Noteren in het logboek voor volgende keer!

Het platform is mooi begroeid met druipzaksponzen en zeewier, daartussen vinden we vooral hooiwagenkrabben, garnalen, spookkreeftjes en onder het platform steken steenbolken zich graag weg. Ook een kreeftje heeft er een onderkomen gevonden.

We gaan verder vooral op zoek naar de baby sepia's en we hebben geluk, we vinden er 3! Zo schattig, dat is echt genieten! Op het zand vinden we nog heremietkreeften en in het ondiepere deel zitten groene wierslakken en bruine plooislakken op het wier bij de stenen.

We hebben nog geluk vandaag, want Dirk trakteert na de duik voor zijn verjaardag. We genieten in het zonnetje, op de parking met een hapje en een drankje. Wat is dit een fantastische duikdag geweest om ons zomerse duikseizoen af te sluiten in Zeeland. We kunnen nu al niet meer wachten tot volgend jaar om terug te komen!

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.