16-06-2019 La Croisette en Vodelée

Dit weekend hebben we ervoor gekozen om ons geliefde Zeeland te wisselen met 2 duiken in de Ardennen. Het is van 2017 geleden dat we beide plaatsen bezocht hebben. De eerste plaats is La Croisette, een kleine steengroeve met loodrechte wanden naar beneden en waar vroeger rood marmer werd gewonnen. Het diepste punt is – 32 m. In het ondiepe deel kan je tamme karpers ontmoeten. Ze zijn gewoon aan duikers dus je kan ze langs alle kanten bewonderen. Op de bodem heb je nog veel voorwerpen uit het verleden. 

Eens iedereen is aangekomen wandelen we samen naar de instapplaats via een smal zandpad. Hier geeft Sabine een briefing, buddy teams worden samengesteld en het klaarmaken kan beginnen.

Het zicht in de steengroeve is redelijk goed, het water wel nog koud. Iedereen volgt dezelfde route, nl langsheen de muur. Het leukste van de duik is het laatste stukje waar je kan genieten van de mooie familie karpers. Pieter en Stijn hebben een diepe duik gedaan, in kader van de advanced opleiding van Pieter. Beiden hebben de put op – 30 m bekeken en wisten ons te vertellen dat je op de bodem allerlei gereedschap en andere objecten kan bekijken. Rond 12 u is iedereen aangekleed, worden de flessen gevuld en Sabine en Joeri nemen even tijd om la Croisette te filmen met de drone. Daarvoor is wel toestemming nodig van de eigenaars en na een kort gesprek mogen ze filmen. Mooie beelden uit de lucht zijn altijd een leuk extraatje om nadien nog eens te bekijken. 

Dan rijden we samen naar de tweede duik van de dag, de steengroeve van Vodelée, hier heeft het water een blauwe uitstraling. In deze steengroeve werd in het verleden grijs/rood marmer gewonnen. De steile wanden dalen af tot –40 m. In de steengroeve bevinden zich verschillende objecten als rioolbuizen, graansilo, vliegtuigje, boot ed. Karpers en grote steuren zijn hier de meest voorkomende vissen. 

We lunchen samen, praten nog wat na over de eerste duik en dan wandelen we naar de steengroeve. Iedereen heeft er enorm veel zin in. De briefing neemt Stijn voor zijn rekening. Hier kan je op 2 manieren te water gaan: via een wegje naar het platform of je springt van het plateau 5m naar beneden. De laatste is enkel mogelijk voor duikers zonder filmcamera en fototoestel, maar wel heel leuk om te doen! De duik hier is vrij simpel, enkel de wand volgen en goed je diepte in het oog houden. Het laatste stuk van de duik brengt iedereen door op een plateau op – 5 m, ideaal voor een decostop en vooral dé place to be om kennis te maken met de mooie steuren, grote karpers en vele kleine baarzen. 

Eens we boven kwamen zat Stijn al in het bootje om voor ieders veiligheid te zorgen en Pieter mocht aan het rad draaien. Joeri heeft ook hier toestemming gevraagd en gekregen om de steengroeve met de drone te filmen. De rest heeft ondertussen de logboeken ingevuld en dan zijn we samen nog een après duik gaan doen op het gezellige terras. Het biertje/frisdrankje hebben gesmaakt. 

Aanwezig waren Joeri/ Sabine/ Silke/ Stijn/ Guy/ Lore/ Jorden/ Gino/ Pieter/ Marleen. Iedereen was unaniem, het was een fijne manier om een zondag door te brengen. 🙂

Foto's: https://photos.app.goo.gl/7oxfMf6eVmyTftNV7

Video's:

La Croisette: https://youtu.be/B67_LYA-d6A

Vodelée : https://youtu.be/UItcsCLtP2c

 

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.