21-09-2019 La Gombe

De meeste duikers van onze club genieten vooral van het leven onder water, maar we hebben ook een aantal liefhebbers van 'oud ijzer' 😉 Om deze duikers ook content te maken trekken we ieder jaar ook naar een paar Waalse putten. La Gombe is echter voor alle duikers, hier ligt 'oud ijzer' én er is veel vis te zien.

Deze keer is de afspraak op zaterdag, omdat de zondagen zo snel volzaten in september, we hadden de kans niet meer om in te schrijven. Maar we zijn met 9 die zich wat hebben kunnen schikken en plannen om vandaag toch te kunnen duiken. Aangezien ieder nadeel ook een voordeel heeft, hebben we nu een vrije zondag om vanalles te doen 🙂

Dirk, Marleen, Pieter, Jurgen, Joeri, Robin, Sabine en Patrick zijn de duikers, Jeroen heeft moeten afzeggen. Shona en Pippa komen assistentie verlenen. Qua weer is het echt een fantastische dag, geen wolkje aan de lucht, aangename temperaturen van 25° of iets meer. Onderwater, op diepte is het zelfs 19°C! Dat is echt wel warm... 🙂

Het zicht tijdens de duik in de voormiddag is fenomenaal, bij het afdalen naar de bodem, kan je links en rechts verschillende objecten zien liggen: buizen, platformen en ook de rotsen zijn heel mooi als je zo van ver al kan bewonderen. Als je dan iets dichter naar de rand gaat die de afscheiding maakt naar de diepte, kan je de zeilboot al zien hangen. Het feit dat deze 'hangt' in het water is toch wel spectaculair om te zien. Vanaf deze boot kan je dan weer de grote doorzwembuis zien en dan ook de kerstboom met iets verder de rand waarop de tank staat. Op sommige plaatsen komt de zon tot diep in het water en hoe deze schijnt op de rotsen is toch wel magnifiek. Goeie zichtbaarheid heeft toch wel een gans ander effect op een duiksite. Vanaf de tank gaan we iets ondieper zodat we het achterste deel van de straaljager al zien steken voorbij de rand van de rotsen. We stijgen langszaam op en bekijken deze uitgebreid. Iets verderop ligt de schietstoel van dit vliegtuig. Op dit niveau liggen nog verschillende objecten, maar dit houden we voor de 2e duik. Achter het net, dat tegen de rotswand hangt, zien we het silhouet van een grote snoek. We bewonderen deze van dichterbij, maar hij blijkt niet onder de indruk van ons en blijft op zijn plekje hangen. Dit is echt genieten! Nu zetten we koers naar de trappen, waar we dan nog een kwartier blijven hangen tussen de vissen: steuren, karpers, kois, blankvoorn. We vervelen ons hier geen seconde!

We lunchen op de parking, aangezien er geen plaats is aan de pick-nick tafels. Het is gezellig en we worden ook nog verrast door Jurgen met een zelf gebakken appeltaart: lekker! Het is niet evident om recht te staan en ons klaar te maken voor de 2e duik. Sabine en Jurgen slaan deze duik over. Marleen en Patrick vormen dan samen een buddypaar, Joeri en Robin ook en dan Dirk en Pieter zijn het 3e duo. Aangezien er assistentie is aan de oppervlakte, is het iets minder zeulen met alle materiaal en kunnen er gemakkelijk wat foto's worden gemaakt.

Tijdens de 2e duik trekken ze allemaal meer naar het ondiepere gedeelte aan de rechterkant. Daar kan je boten zien, kruiken, de schietstoel en uiteraard meer vis. Iedereen geniet natuurlijk het langst aan de trap bij de vissen, dit blijft toch echt wel een topper. Leuk ook deze keer is dat we mogen meemaken dat de vissen worden gevoederd. Dat brengt een ongelofelijke dynamiek mee en vooral een wemeling van visselijven die over elkaar tuimelen. 😀 Genieten met een grote G!

Joeri is deze week verjaard en biedt aan om te trakteren met een aperitief in Lillé, waar we ook een steak pavé eten. De duikdag wordt nabesproken, er wordt al gepolst naar uitstappen voor volgend jaar en ook naar nog verdere uitstappen voor dit jaar. Dankzij de leuke companie, de mooie duikstek en het lekker eten is dit weer een geslaagde duikdag geweest.

Foto's: https://photos.app.goo.gl/SpAzXuZ2qrXRDjtn9

Video: https://www.youtube.com/watch?v=I9enygJZ6Xc

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.