11-07-2020 ‘t Koepeltje en Kabbelaarsrif

Joeri en Sabine logeren een week in Wemeldinge, dus is het ook al eens leuk om duikstekken te doen die wat verder weg liggen. Door deze op een zaterdag in te plannen, is het voor iedereen die vanuit Belgiรซ vertrekt dan ook wat meer te doen. Zondag kunnen we dan nog uitslapen, na deze lange duikdag. Hoe aangenaam deze ook is, door het verder rijden is het toch ook iets meer vermoeiend.

We spreken af aan de parking om op 't Koepeltje West te duiken, dan vermijden we het lange traject over de dijk met heel veel trappen ๐Ÿ˜‰ Ook dat is afzien, zeker als de zon dan zalig schijnt en het toch warm is, zoals vandaag. Marleen rijdt de parking voorbij en eindigt bij een brasserie, daarvoor is het nog beetje vroeg, dus we dirigeren haar onze richting uit ๐Ÿ˜€ Eens aangekomen wordt er besproken waar te water te gaan en maken we ons allemaal klaar. Gino en Patrick spreken nog af met iemand die ze in de Malediven hebben leren kennen en Marleen en Dirk zijn ook deze keer een buddypaar.

Het te water gaan is gemakkelijk langs het strandje en eens we iets dieper staan, trekken we onze vinnen, bril en handschoenen aan. Achter de hoek duiken we onder en we zien direct een mooi begroeide wand met oesters. Hier vinden we veel leven tussen, we zien garnalen rondspringen, grondels wegschieten, maar ook eitjes van een naaktslak. De bruine plooislakken zijn nooit ver uit de buurt en ook groene wierslakken zitten er massaal, maar deze zijn echt piepklein, amper 0.5cm groot. Hier en daar komen we ook noordzeekrabben tegen, sommige echt heel groot! Hun dikke voorpoten zijn echt grappig, in verhouding tot de rest van hun lichaam. Een zeedonderpad steekt zich weg tussen de oesters en gele sponzen en ook de botervissen zijn nog schuchter. In het zand is het zoeken naar sepiola's en gelukkig vinden we er een paar, wat zijn ze schattig! Na een uur duiken komen we blij terug boven water.

We lunchen op een grasveld aan de parking met zicht op het water, zalig in het zonnetje! Dit voelt echt als een dagje vakantie aan, voor iedereen.

We rijden daarna naar De Kabbelaar en vullen er onze flessen. Na een briefing over de duikstek maken we ons hier ook terug klaar. De tocht naar de duikpier, over de dijk met soms hoge trappen, is wat puffen. In het water springen is hier echt een verlichting.

We willen hier graag de reefballs zien, dus zetten koers richting het westen. Onderweg komen we een heel mooi begroeid platform tegen, hier zitten steenbolken, noordzeekrabben, een gehoornde slijmvis, spookkreeftjes, garnalen, krabben, ... Ook de stijlen van het platform zijn mooi begroeid met sponzen, zakpijpen en wieren.

Aan de reefballs is het iets meer stoffig, maar toch kan je deze nog bewonderen. Ook hier zitten noordzeekrabben op en in de reefballs en ook garnalen, krabben, grondels, ... zien we terug. Na meer dan een half uur keren we terug en in het ondiepe zien we nog veel groene wierslakken op de zeesla. Er ligt daar ook een klein wrakje dat mooi is begroeid en zo eindigen we na een dik uur weer in de buurt van de duikpier.

Marleen heeft cava mee gebracht en de tafel met schragen, glazen en wat knabbels. Gino heeft een mooie cake mee, ideaal bij de cava ๐Ÿ™‚ We genieten dan ook volop tot het tijd is om te gaan eten. We eten bij De Kabbelaar hamburger, visspies en varkenspies en keren na deze aangename dag heel tevreden terug naar huis.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.