27-09-2020 La Gombe

Deze duik in de zandsteengroeve van La Gombe is allicht de laatste 'speciale' buitenwaterduik van duikseizoen 2020.

Corona heeft het seizoen wat veranderd, maar we hebben schitterende duiken gedaan en genoten van leuke après duiken op veilige afstand van elkaar. Samen genieten van de mooie wereld, zowel boven als onderwater, is een fijne manier een  zomerse zondag door te brengen. Een duikuitstap is altijd een beetje vakantie.

Misschien doen we bij een mooie herfstdag nog eens Ekeren maar verder gelegen buitenwater duikstekken staan niet meer op de agenda.

Duiken in La Gombe is een jaarlijks weerkerende traditie en waar we meestal genieten van de allerlaatste dagen mooi weer. Dit jaar beslissen de weergoden er anders over, de regen valt met bakken uit de hemel en deze kleurt ook alle tinten grijs. Ze geven in de namiddag droog, dus we gaan ervoor. We zijn tenslotte duikers en laten ons niet afschrikken door een regenbuitje. 😉

We zijn met 8 duikers ingeschreven.

Joeri en Sabine, de 'die hards' die er altijd bij zijn, hebben waterproblemen thuis en beslissen om deze op te lossen, dus zijn er jammer genoeg niet bij.

Patrick en Gino bellen om te zeggen dat ze onderweg een klein ongelukje hebben gehad, niks ergs en ze komen wat later.

Shona, Pieter en Marleen en Dirk staan om 9u45 voor de poort van de parking van La Gombe. Door corona maatregelen opent die om 10 u en dit tot 10u20. Aangezien we een buddypaar hebben dat later komt, halen we ons beste Frans boven om de poortwachter te overtuigen onze laatkomers nog binnen te laten en het lukt.

Dirk brieft de buddyparen en Marleen doet het papierwerk.

Om 11 u gaan we per buddypaar naar het ponton, ook een corona maatregel om te voorkomen dat het kleine ponton overbevolkt is. Om 12u moet iedereen uit het water zijn. Iedereen beslist ongeveer hetzelfde te doen, namelijk even oud ijzer en wrakken te bekijken en de overige duiktijd te spenderen bij de bewoners van La Gombe, zoals de elegante steuren, mooi gekleurde karpers en grote scholen kleine visjes. De tamme steuren gedragen zich gelijk altijd, poeslief en komen zeer dicht bij ons. Rond 12u komen we allen bijna gelijk boven. Op ieders gezicht een stralende glimlach dus het eerste deel van de dag is geslaagd. 

We gaan samen genieten van de lunch en een leuke babbel tijdens het oppervlakte interval. Gelukkig zijn er de hedendaagse technieken en kunnen we via messenger ook Sabine en Joeri bij onze babbel betrekken. Deze geven ons een leuke opdracht, namelijk maak een filmpje met een drone. Normaal ging Joeri daarvoor zorgen. We willen dit natuurlijk tot een goed einde brengen en brainstormen over hoe dit aan te pakken. Omdat we geen drone hebben stellen we Gino aan als drone en het dak van Pieter's camionette is filmset. Gevolg, heel de parking keek naar ons, ze vonden het hilarisch en wij hebben er een leuk filmpje aan over gehouden! 🙂

Na dit intermezzo maken we ons klaar voor de 2e duik . We hebben tijd van 14u tot 16u. Iedereen doet hetzelfde als de eerste duik, even de objecten bekijken en dan naar de trap met de vissen.  Deze keer is er aan de trap een grote school met barbelen en samen met de steuren en karpers is dit prachtig om te zien.

We komen allen ongeveer samen boven en iedereen is unaniem, het was een mooie dag!

Omdat de cafetaria om 17u sluit trekken we vlug onze kleren aan zodat we van een drankje kunnen genieten tijdens het invullen van de logboeken. Het is ondertussen buiten koud, dus even binnen relaxen en opwarmen is nodig.

Iedereen keert nadien huiswaarts, behalve Dirk en Marleen, die samen naar Le Narval te Sprimont rijden om een lekkere steak pavé te eten.

Ook al waren er enkele dingen anders dan andere jaren door de corona, de dag was geslaagd.

Film: https://www.youtube.com/watch?v=KeG-2Aj9VQA

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.