16-10-2022 Get Wet Maritiem

Deze keer doen we een volledige andere activiteit nl. een veiligheidstraining. Iedereen, zowel duikers als niet-duikers kunnen deelnemen aan deze leuke en uitdagende dag. Deze training gaat door in het trainingcentrum STC-KNRM te Rotterdam.

12 mensen van de club hebben zich ingeschreven: Lino, Karla, Kyra, Karel, Matti, Roos, Arne, Thomas, Nicholaas, Marleen en de organisatoren Joeri en Sabine. Deze laatste hebben jammer genoeg forfait moeten geven wegens ziekte.

Dus met 10 mensen melden we ons om 9u45, ruim op tijd, aan in het trainingcentrum. We starten deze dag met een brunch zodat we er sterk opstaan om de hele dag in het water door te brengen. Na de brunch krijgen we een uitgebreide briefing en kunnen we filmpjes zien van wat ons te wachten staat.

We worden ingedeeld in groepen en elke groep krijgt zijn eigen instructeur, die uitleg en begeleiding  geeft. Omdat wij met 10 personen zijn blijft onze groep samen. Het volgen van deze training gaat ons leren hoe te overleven op zee in geval van nood. Als team samen werken is een rode draad gedurende heel de training.

Dan gaan we met zijn allen naar het waterbassin om onze training te starten. Iedereen heeft er zin in en natuurlijk ook een beetje gezonde stress, het is iets wat we nog nooit gedaan hebben en het ziet er ook spectaculair uit.

Ons team krijgt als eerste oefening ontsnappen uit een auto die in het water geraakt is. Met 5 nemen we plaats in de cabine en deze zinkt langzaam onder water. Iedereen geraakt er goed uit. Bij de 2e oefening draaien de inzittenden op hun kop, ook nu lukt het goed om de cabine te verlaten. Als 3e oefening moeten we allen door hetzelfde venster ontsnappen. We zijn allen blij, want de start is goed verlopen.

Dan mogen we reddingsvesten aantrekken en de oefening doen we in het buitenwater van de haven. Iedereen springt in het water en verstijft, water van 12 graden is koud met enkel een 7mm pak aan. Nu leren we dat het belangrijk is altijd bij elkaar te blijven door een cirkel te vormen. Liggend op onze rug en spartelend met de voeten maakt je zichtbaar voor een reddingshelicopter. Ook zwemmen als een krokodil is belangrijk, je zwemt op de rug en er ligt een buddy op je benen en zelf lig je op de benen van een andere buddy, zo kan je samen achterwaarts zwemmen. Het belangrijkste van deze oefening, je laat elkaar nooit los, want samen sta je veel sterker. De buddy die gekozen is als teamleider geeft aanwijzigingen wat betreft richting waarin je zwemt. Wij hebben Karel als teamleider aangesteld en hij heeft zijn rol goed vervult.

Volgende oefening is een reddingsvlot dat verkeerd ligt, we leren dit met touwen weer in een juiste positie te brengen. Ook wat te doen ingeval je onder het vlot geraakt.

We zwemmen in groep naar de klimnetten want dit is de manier waarop je vaak bij een noodgeval aan boord van een andere boot klimt. Ziet er simpel uit maar dit is het niet. Het vergt veel kracht van je armen om jezelf op te hijsen. Hier is het belangrijk dat iedereen elkaar helpt. Eens we boven zijn, kunnen we springen van het springplateau, want je moet ook veiling leren in het water gaan ingeval je dringend de boot moet verlaten. Dit plateau bevindt zich 3m boven het wateroppervlakte. Vervolgens klimmen we naar boven via een touwladder. Weer springen we in het water om ons dan te laten opheisen met de helicopterhijsinstallatie. Abseilen is dan de volgende oefening, iedereen is content, want dit vraagt weining kracht en geeft even rust.

Dan gaan we naar de rubberboot en trainen we drenkeling horizontaal uit het water halen. Het in de boot trekken van de drenkeling geeft hilarische taferelen. Het is ook hard werken om de drenkeling veilig aan boord te krijgen, zonder kwetsuren aan rug en hals te veroorzaken. Zelfs al is dit een simulatie, het is belangrijk er op te letten elkaar niet te kwetsen. Ook hier is teamwerk belangrijk, want je moet iemand aanstellen die de drenkeling ophaalt, 2 mensen die aanwijzigingen geven en vervolgens de drenkeling aan boord hijsen en ook een waterschepper is een belangrijke fuctie want je wil niet zinken met je reddingsbootje, de rest mag ondertussen rusten.

De tijd vliegt en we kunnen allen even het water verlaten om een koekje te eten, iets te drinken en natuurlijk even gebruik te maken van de toiletten.

Iedereen is moe en nu komt het moeilijkste nog. We doen alle oefeningen opnieuw. Er worden golven van 0 tot 1.5 m gemaakt, het regent, het is donker en ook donder en bliksem zijn van de partij. Dat maakt het uitvoeren van alles nog zwaarder.

We beseffen als je zoiets ooit echt meemaakt dat het wel heftig zal zijn en je natuurlijk veel geluk moet hebben om te overleven. Al is het belangrijkste deel bij elke oefening, samenwerken als team en de sterkere helpt de zwakkere of iemand die uitgeput is. Bij de debriefing is door onze instructeur gezegd dat we een sterk team zijn en het deel samenwerken glansrijk hebben uitgevoerd.

Het was een leerrijke en heel plezante dag, zeker voor herhaling vatbaar, want voor groepsfeer kan je zeker 12/10 geven.

Club4divers-gewijs hebben we enorme honger. Iedereen is moe en in Rotterdam eten en nadien zo ver huiswaarts rijden is geen optie. Dus we gaan pizza eten in restaurant Sorrento te Liedekerke. We praten nog wat na over de leuke dag maar rond 20u gaan we allen huiswaarts, doodmoe maar heel blij dat we meegedaan hebben.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.