20-08-2023 Irenehoeve en Stavenisse

Vandaag stond er eigenlijk Plompe Toren op de planning, maar dan willen er toch een aantal mensen mee die nog niet de nodige ervaring hebben, dus we herschikken de planning met plezier. 😉 Na wat zoek- en denkwerk kiezen we voor Irenehoeve. Deze stek hebben we al meer dan 10j niet meer bezocht en we kunnen ons dan ook niet herinneren of het de moeite is of niet.

Uiteindelijk vallen er nog duikers af en zijn we met een beperkt 3-tal om te duiken, wat op zich wel ideaal is om deze duikstek terug te verkennen. Dirk Ma, Joeri en Sabine spreken ruim op tijd af, de kentering valt nu wat laat, maar het is geen straf om eerst wat te genieten van het zonnetje met zicht op het water.

We maken ons op tijd klaar, het wordt ondertussen al heel warm! Vanaf de auto is het niet ver stappen, maar eens de dijk over, moeten we in het ondiepe toch nog een eindje stappen door het water. Gelukkig valt het goed mee om door de oesters te stappen, aangezien er genoeg stroken met zand zijn. Eens wat dieper, trekken we onze vinnen aan en vertrekken onder water. Het zicht is goed en we zien eerst wat stukken zand met hier en daar oesterveldjes op, die dan vol zitten met leven. Hooiwagenkrabben uiteraard, zoals iedere week al. Zeenaalden, garnaaltjes, kreeften, soms ook hele grote! En hoewel we soms hier en daar een brokkelster zien, komen we achter een bocht en daar zit het dan vol met brokkelsterren. Nog een bocht verder dan weer amper een paar. Bizar! We zien een aantal harlekijnslakjes, bruine plooislakken, een galatheakreeft en veel wieren en mooie gekleurde sponzen op de oesters. We duiken op de kentering en we merken niks van stroming, dus we kunnen relax een uur duiken.

Na deze duik rijden we naar Stavenisse om daar te lunchen. Mooi zicht op het water, wat wind om de grootste warmte wat te temperen en zo genieten we van ons oppervlakte-interval. Na meer dan een uur relaxen, maken we ons klaar voor de volgende duik. Hier zit er iets meer stroming dan deze ochtend, dus we kunnen lichtjes driften langs het 'rif'. We zien ook hier weer harlekijnslakjes, een galatheakreeft, kreeften, zeenaalden, hooiwagenkrabben en ineens ook een baby sepia! Woehooeee, wij heel blij natuurlijk en gelukkig is het niet de enige, we zien er nadien nog een 4-tal in verschillende maten: echt super schattig! Ook deze keer komen we na een dik uur weer boven en we zijn het alle3 eens: het was een top duikdag vandaag!

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.