08-09-2024 Sint-Annaland en Oesterdam

We naderen weer het einde van het duikseizoen en vandaag zal waarschijnlijk de laatste keer zijn dat we in de Oosterschelde zitten dit jaar. Vooral omdat we in oktober ook nog op clubreis mogen gaan. 😉

De kentering valt wat onhandig, wat als voordeel heeft dat we niet vroeg moeten opstaan. We spreken af juist voor de middag: Olivier, Dirk 1, Joeri en Sabine. Deze keer op de parking van het strandje, want met laag water blijft dit de beste instap voor de mooiste duik te hebben.

We delen ons in, maken ons gerief klaar en vertrekken onder water. Het ziet er onder water anders dan anders uit, maar nog altijd heel mooi. We zien veel minder geel van de grote sponzen, maar we zien veel meer grijs-paars van de massa's pauwkokerwormen. We vinden hier en daar wat ruwe wratslakken, grote zeenaalden, een zeedonderpad en ook wat kreeften. De grote kreeft, in haar gat, aan de bocht, zien we nu al verschillende jaren. Ze is echt groot! We kabbelen rustig voort en na een half uur keren we terug. Er liggen veel dode krabben op de bodem, maar we zien ook vele koppeltjes, die soms snel weglopen als ze ons zien. Na een uur komen we boven en we besluiten te lunchen met zicht op de haven.

We overleggen voor de volgende duikstek, aangezien Olivier moet vullen, is het gewoon het meest handig om naar Oesterdam te gaan. We zijn nieuwsgierig of we de kleine sepia's nog gaan zien en misschien ook een zeepaardje. We maken ons terug klaar en gaan op zoek naar het platform. Het zicht is, net als in Sint-Annaland, heel goed. We zien eerst nog wat tentjes, meer naar het oosten toe en bij het draaien naar het westen, komen we iets verderop het platform tegen. Het is mooi begroeid en er zit een zeedonderpad op, vele sponzen, een paar kreeftjes en garnalen. We gaan verder en komen grote stenen tegen, die ervoor zorgen dat er goeie schuilplaatsen zijn. We zien de staart van een paling en dan ook 2 koppen van palingen. Bij welke staart de kop hoort, weten we niet. Nog iets verder zien we nog een 4e paling, deze is echt groot. Wanneer we verder duiken, komen we een sepia'tje tegen, het is al geen kleintje meer. Ze is echt schuw en zwemt vlot achteruit, weg van ons. We komen nog vele tentjes tegen en zoeken volop naar een zeepaardje, maar vinden er jammer genoeg geen. We zien wel nog een baby sepia'tjs en ook een volwassen exemplaar zwemt voorbij. Ook Olivier en Dirk zien gelukkig sepia's aan een tentje. We komen nog hele kleine kreeftjes tegen, amper 5 cm groot. Zo schattig!

Ook deze keer komen we na een goed uur duiken boven. We praten nog wat na en dan vertrekt Olivier naar huis. Sabine, Joeri en Dirk sluiten het Zeelandduiken voor dit seizoen culinair af in Tholen. 🙂

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.