26-05-2024 Vuilnisbelt en Stavenisse

De kentering valt deze maand nogal laat, dus het is niet evident om duiken te plannen. Ofwel zouden we heel vroeg een eerste duik moeten doen, wat we eigenlijk niet zo zien zitten, dat heel vroeg opstaan. Ofwel gaan we later, maar dan zijn we ook later thuis. Deze keer kiezen we voor de 2e optie, dus we spreken rond 10u15 af aan Vuilnisbelt. Onderweg zien we dat het aan Oesterdam heel druk is, deze duikstek staat als 2e gepland, maar daar moeten we misschien nog eens over nadenken.

Marleen, Dirk, Tom, Gino, Sabine en Joeri zijn ingeschreven voor deze duik. Na aankomst gaat Joeri naar de waterkant met Tom, om een briefing te geven voor zijn 1e Oosterscheldeduik. Marleen en Sabine zijn vandaag ook een buddyteam, zij willen samen een relaxe duik maken. Dirk en Gino gaan samen onder water vandaag als 3e buddyteam.

Na het klaarmaken trekken we naar het water, het is een eindje stappen, maar het is gelukkig niet té warm, dus dat valt dan weer mee tijdens het stappen. Eens onderwater, is er nog redelijk wat stroming, we vliegen goed vooruit. Plezant! We zien heel veel anjelieren in verschillende kleuren, jammer dat het zicht wat minder is, maar toch genieten we ervan. We zien een paar ruwe wratslakken, massa's slangsterren, veel botervissen, brokkelsterren, baksteenanemoontjes, zeesterren en veel krabben. Dirk en Gino spelen even met een sepiola, dat steeds naar hun lamp komt. Na een uurtje duiken komen we allemaal ongeveer tegelijk uit het water, blij met wat we allemaal hebben gezien. We lunchen aan onze auto en denken even na over de volgende duikstek, we beslissen om naar Stavenisse te gaan, hopend dat de zichtbaarheid daar beter zal zijn.

Gino en Tom gaan eerst nog hun fles vullen, de rest rijdt direct door naar Stavenisse. We hopen op niet teveel volk daar, we zijn enorm verrast dat we de enige zijn! Dat is een leuke meevaller.

We maken ons allemaal klaar en vertrekken voor de 2e duik. De zichtbaarheid is een pak beter, de stroming ook veel lichter. We zien heel veel wier, met hier en daar wat slakjes: het gestippelde mosdierslakje, ruwe wratslakje, groene wierslak en een harlekijnslakje. Ook hier zitten veel botervissen en brokkelsterren. Joeri en Tom zien nog een sepia in een fuik.

Ook deze keer komen we na een uurtje terug boven. Joeri en Tom als laatste buddypaar, we roepen hun snel het water uit, want de rest ziet een onweersbui steeds dichterbij komen. We demonteren onze set snel en kleden ons om in een recordtempo. Juist gepast, want het begint ineens te gieten!

We rijden naar een restaurant vlakbij en vullen daar onze logboeken in, terwijl we genieten van een drankje. Na de administratie arriveert ons eten en genieten we nog na van onze gezellige duikdag.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.