30-06-2024 Noordzee/ Vuilnisbelt – Oesterdam

We boeken een dag Noordzee en dan is het altijd afwachten of deze uitstap kan doorgaan of niet. Ondertussen zijn er een paar leden die ook graag naar de Oosterschelde gaan, dus we spreken af, als de Noordzee niet doorgaat, gaan we met hun mee.

We schrijven met 6 duikers in voor de Noordzee en de dagen ervoor ziet het weer er veelbelovend uit, gelukkig kan onze uitstap doorgaan! Alleen vallen er van de 6 nog 2 af door omstandigheden. Voor de Oosterschelde zijn er 3 duikers ingeschreven.

Alain, Yannick, Joeri en Sabine spreken ter plaatse af rond 7u30 om al hun duikgerief op de boot Ephyra te laden en eens iedereen aan boord is, varen ze uit. We trekken richting Franse wateren en ons 1e wrak is de SS Melrose. We maken ons klaar en springen in het water wanneer er zo goed als geen stroming is. Afdalen langs het touw gaat gemakkelijk en eens op het wrak zien we heel veel spinkrabben en grote scholen kabeljauw. We kijken wat in spleten en hoeken en zien paar keer grote congeralen, de kop alleen is al heel indrukwekkend! Als we in de school vissen hangen, dan voelen we ons in tropisch water, zo dichtbij dat de vissen komen, zalig! We zien ook veel gehoornde slijmvissen en pitvissen, ze springen massaal opzij op het dek van het wrak. De tijd gaat snel voorbij en we moeten opstijgen.

Iedereen is enthousiast aan het vertellen tijdens de lunch. We zijn nadien wel moe, dus iedereen probeert wat te slapen. Wachten op de volgende kentering kan lang duren. 😉

De 2e duik gaat door op het wrak SS Laura. Ook dit is een stoomschip dat al even op de bodem ligt. Ook deze keer dalen we af met weinig stroming en dit wrak is echt groot. Je ziet de stalen structuur heel goed en deze zit vol met spinkrabben en gehoornde slijmvissen. Deze keer zoeken en vinden we ook congeralen, maar ook noordzeekrabben en kreeft. Deze keer wordt het wrak omgeven met gigantische scholen steenbolken. Er hangt echter wel heel veel visdraad op het wrak en we moeten opletten om niet verstrikt te geraken. Ook nu is de duiktijd rap om en gaan we terug.

Ondertussen doen onze buddies in de Oosterschelde ook een leuke duik met stroming in Vuilnisbelt. Ze zien er veel botervissen, zeenaalden, kreeft, krabben, garnalen en genieten volop. Na de lunch trekken zij naar Oesterdam, waar het zicht wel tegenvalt. Ze zien wel het platform wat altijd mooi begroeid is natuurlijk.

Het was voor iedereen een leuke, mooie duikdag.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.